Egyéb

Mikor van szükségünk coachra?

A kifejezés eredeti jelentése szerint valóban edzést jelent, a művelője a coach pedig edzőt, szervezeti értemben azonban a coaching nem más, mint az erre kijelölt munkatársak, általában vezetők egyénre szabott tanácsadása, fejlesztése, támogatása, segítése.

A coach, mint tanácsadó, tréner a hozzá fordulókat személyre szabott programmal támogatja az előttük álló feladat megoldásában, általában olyan esetben, amikor a vezetőnek egy konkrét témában, például egy új rendszer bevezetésénél nehézségei adódnak.

Egy laikus szemlélő számára egy ilyen alkalom egyszerű csevegésnek tűnhet, pedig voltaképpen egy hosszabb beszélgetés a vezető és a coach között, amelynek során a vezető felismerésekre jut, oksági következtetéseket von le, és eldönti, hogyan és milyen lépésekben fog a cél felé haladni. Utóbbi nem hoz szakmai döntéseket, de működésével hozzásegíti a döntéshozót az alternatívák szakszerűbb és pontosabb figyelembe vételéhez, a helyzet tisztázásához.

A coachingnak két fő típusát különítjük el: ezek a business és a life coaching. Előbbi esetében a coach kliensei az üzleti szférából érkeznek és valamilyen üzleti probléma megoldásában, esetleg az ahhoz szükséges készségeik fejlesztésében kérik a tréner segítségét. Ide tartozik az executive coaching, amely a felsőbb vezetőkkel történő munkát jelenti, ill. a skill coaching, amelynek során – általában alacsonyabb beosztásban lévő vezetőknél – egyéni alapkészség-fejlesztés történik. Utóbbi esetében a kliens általában életvezetési nehézségei miatt keres tanácsadót magának.