Egyéb

Kötelességek mindenek előtt

Számos témával kapcsolatban rengeteg segítséget, hasznos tanácsot kaphatunk a www.activesafety.hu oldalon, ahol szakszerű, érthető formában magyarázzák el, hogy mi a kötelessége a munkáltatónak, illetve ezzel párhuzamosan a munkavállalónak.

Vegyük például a képernyő előtti munkavégzést, mely során a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában használ monitort. A leggyakoribb, leglényegesebb kockázat a látás megromlása. Lehetőség szerint törekedjünk a képernyő előtti munkavégzés kockázatainak minimalizálására, vegyük komolyan a tízperces megszakításokat, vagy legalább használjunk speciális szűrőt a monitorra, ami kíméli a szemet. Tekintettel arra, hogy az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása a munkáltató feladata, a kockázatértékelés és ellenőrzés során ezekre a tényezőkre szükséges kiemelt figyelmet fordítania.

Ezen túlmenően munkáltatói kötelezettség a látásvizsgálat kezdeményezése mind a munkába lépést megelőzően, mind a munkaviszony fennállása során kétévente, illetve akkor is, ha a munkavállaló látási panaszt jelez. Ha ennek eredményeként indokolt a fent említett szemüveg, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel. A munkáltatónak kötelessége a munkafolyamatokat úgy szervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje pedig a napi hat órát ne haladja meg. Változó, hogy a 10 percet a munkáltató szünetnek adja ki, vagy ad másfajta feladatot, amihez nem szükségeltetik monitor, ezt cége válogatja, de inkább előbbi a jellemző szerencsére.